Bevezető

Ezzel a rövid bevezetővel szeretnénk bemutatni, valójában mire is jó ez a Jabber  (XMPP), mire és hogyan használható.

Ahogyan ez a főoldalon is látható, ez egy IM (Instant Messages), azonnali üzenetküldő megoldásnak született. Segítségével a partnerek valós időben kommunikálnak egymással alapvetően írásban, továbbá megjeleníti a partnerlistában szereplő felhasználók elérhetőségi állapotát. Láthatjuk, amint éppen ír, vagy távol van a géptől, vagy elfoglalt stb. Lehetőségünk van konferencia csevegésre is, így egyszerre több fél is tud írásban párhuzamosan beszélgetni. Nagyon sok esetben igen hatékonnyá teszi a kommunikációt, és kiegészítője lehet akár telefonos beszélgetéseknek is. A google az XMPP-t továbbfejlesztette multimédia kommunikációhoz is, amelynek neve a  Jingle lett, ezzel lehetővé vált a videó és hanghívás, videó konferencia is.

Talán mindenkiben az első kérdés az lehet, miben másabb ez mint pl. a Skype?

Egyik legnagyobb ereje abban van, hogy egy teljesen nyílt, azaz mindenki számára elérhető szabványosított protokollon keresztül zajlik a kommunikáció (természetesen a szerver és az üzenetküldő program között a kapcsolat titkosított, a nyíltság a szabványra vonatkozik). Ez sokkal nagyobb biztonságot jelent a felek számára, mint egy zárt, ismeretlen, titkosan kezelt Skype alkalmazás. Utóbbi esetben elképzelésünk sincs, hogyan és milyen módon jut el az üzenet a két fél között, hány másik gépen megy keresztül (Skype Protokol). Valójában egy fekete doboz, amit futtatunk a számítógépünkön, így egy súlyos biztonsági rés lehet (Skype Security). Egyszerű példaként említve cégek telephelyei között, vagy akár a cég ügyfeleivel ezen a módon nem javasolt így bizalmas információkat cserélni. Annyit mindenképp tudunk, hogy pl. a Skype mások (pl. szomszédunk) gépeit használja fel a videó és hanghívások felépítéséhez, tehát az alkalmazás keres magának egy olyan számítógépet, amelynek nyilvános IP címe van. Ennek a megoldásnak köszönhető az is, hogy a hang és képminőség nem garantált. Néha nagyon jó, néha nagyon nem.

A Jabber másik nagy előnye az átjárhatóság a szolgáltatók között. Ez ugyancsak egy szabadságot (nem függünk egy szolgáltatótól) és biztonságot is ad. Bármelyik nyilvános és ingyenes XMPP szolgáltató tagja lehetünk, egyszerűen csak regisztrálni kell magunkat, és kapunk egy email címhez teljes mértékben hasonló felhasználói azonosítót, és cseveghetünk egymással. Aki rendelkezik pl. egy gmail fiókkal (a csevegő ablak ugyanezt az XMPP protokollt használja), neki már van is egy használható (gipszjakab@gmail.com) azonosítója. Az első és legnagyobb ilyen szolgáltató a jabber.org, regisztrálni a register.jabber.org lehet. A regisztráció egy egyszerű folyamat, csak egy még nem létező felhasználó nevet és jelszót kell megadnunk.

Következő lépés, hogy vagy használjuk a gmail beépített csevegő alkalmazását gmail fiókosok esetén, vagy letöltünk magunknak egy XMPP klienst. Választék nagyon sok, többféle platformra is (pl. Android-ra). Windows-ra, Linux-ra, Mac OS-re a legjobb és talán legnépszerűbb választás a Pidgin, amelyben még számos más protokollokat is támogat ( AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MXit, MySpaceIM, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo!, Zephyr )

A regisztrált azonosító és  jelszó után a csevegő program hitelesíti magát a szerveren, és máris elkezdhetjük a partnereinket felvenni. Ha partnerünk visszaigazol, akkor egymás státuszát is láthatjuk (elérhető, foglalt, távol van a számítógéptől). A beállításról és egy minta képet hamarosan csatolunk az oldalhoz.

Bármilyen másik programmal is csatlakozunk párhuzamosan. Lehet ez akár telefonról, akár egy másik számítógépről is. Természetesen a partner listánk a szerverről frissülni fog, nem kell mindenhol újra beállítani.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést, és Magyarországon is egyre népszerűvé válik ez a csevegési forma.

Vélemény, hozzászólás?