GyIK

Mi az a Jabber?

A Jabber egy nyílt, azonnali üzenetküldésre (chat) használható megoldás, amit Jeremie Miller hozott létre 1998-ban. Később az IETF Extensible Messaging and Presence Protocol‎ (XMPP) néven szabványosította.

Mi az a jabber.org?

A jabber.org egy ingyenes, az azonnali üzenetküldéshez (IM) létrehozott szolgáltatás. 1999-ben önkéntesek alapították, a szerverek helyileg az USA-ban, Iowa államban vannak.

Mi a célja a jabber.org.hu oldalnak?

A jabber.org.hu oldal létrehozásával szeretnénk elősegíteni a nyílt, azonnali üzenetküldésre használható XMPP protokoll, szabvány elterjedését, a jabber.org oldal mellett.

Hol tudok regisztrálni a jabber.org oldalon?

Regisztráció szükséges a saját, egyedi azonosító igényléséhez. Erre az azonosítóra lehet az üzeneteket küldeni, ezt kell átadni a partnereknek. A regisztrációs felületen csak felhasználó nevet és jelszót kell megadni.

Regisztrációs oldal: register.jabber.org

Hogyan használjam a jabber.org azonosítómat?

Nagyon sok ingyenes program támogatja az XMPP szabványokat. A pidgin egy széles körben elterjedt ilyen program, de ezen felül a következő listát is érdemes megtekinteni: XMPP kliensek

Mi a teendő regisztráció után?

Első belépés után javasolt egy saját e-mail címet is beállítani a felhasználói fiókban. Ez nem kötelező adat, de mindenképp hasznos, mert csak ennek az e-mail címnek az ismeretében lehetséges az elfelejtett jelszó “helyreállítása”.

Regisztráció után máris lehet csevegni barátokkal (legyen az bármilyen XMPP alapú szolgáltató, pl.: Google Talk), vagy csatlakozni csevegő szobákba…

Nem tudok belépni! Mit tegyek?

Ha ez nem “elfelejtett jelszó” miatt van, elképzelhető, hogy a Jabber szolgáltatás karbantartás miatt ideiglenesen szünetel. Szolgáltatással kapcsolatos friss híreket ezen a weboldalon érdemes ellenőrizni.

Elfelejtettem a jelszót! Mit tegyek?

A jabber.org fiókhoz érvényes jelszó elfelejtése esetén egy angol nyelvű e-mailt kell írni a stpeter@jabber.org címre, a tárgyban “Lost Password” megjelöléssel, és a következő adatokkal a levélben:

  1. A jabber.org felhasználói fiók azonosító (pl.: “kutyakeksz@jabber.org”)
  2. A regisztrációkor megadott e-mail cím
  3. Legalább 2 ember felhasználói azonosítója a névjegyzékből (pl.: “kutyakeksz2@jabber.org” és “kutyakeksz3@jabber.org”)

Ha a megadott adatok egyeznek, egy új jelszót küldenek.

Figyelem: Csak a jabber.org IM szolgáltatás jelszavát tudják módosítani! A levél megírásában szívesen segítünk! Elérhetőségünk a W3HOST oldalon megtalálható.

Hogyan módosíthatom jelszavamat?

A jelszót a csevegésre használt, teljes értékű (IM) programokból lehet módosítani, mint pl.: Adium, Gajim, Pidgin, vagy Psi.

Adium: belépés után nyissuk meg a “File” menüt, ott menjünk a “Disconnect”-re, majd válasszuk ki a “Change Password” opciót. Egy új ablak jelenik meg. Ide írjuk be a kívánt jelszót, majd klikkeljünk az “OK” gombra.

Gajim: “Edit” menüben menjünk az “Accounts”-ra, ott válasszuk ki a saját fiókunkat, majd nyissuk meg az “Administration operations”-t és klikkeljünk a “Change Password”-ra. Írjuk be az új jelszavunkat kétszer, végül klikkeljünk az “OK”  gombra.

Pidgin: Menjünk az “Accounts” menübe, válasszuk ki a fiókunkat, és nyomjunk rá a “Change Password…” opcióra.

Psi: Menjünk az “Account Setup” menübe, válasszuk ki a fiókunkat, klikkeljünk a “Modify”-ra, írjuk be az új jelszavunkar. Végül klikkeljünk a “Change…”-re.

Már nincs szükségem az azonosítómra. Tudom törölni?

A Jabber.org üzemeltetői tudják törölni az azonosítókat. A visszaélések elkerülése miatt ezt sokkal komolyabban veszik, mint a jelszó módosítást. Azonosító törlési igényhez az elveszett jelszó esetén meghatározott adatokat és a jelszót kell elküldeni. Ezek alapján már ellenőrizni tudják a kérvény jogosságát.

Mi az a JID?

A JID a “Jabber ID” rövidítése, és ez azonosít a Jabber hálózatban. Megjelenésében teljes mértékben egy e-mail címre hasonlít, de email-re csak ritkán használható (ha opcionálisan a szolgáltató ezt biztosítja). Ha regisztrálunk a jabber.org felületen, a JID a következő lesz: “felhasználónév@jabber.org”. A barátok, csevegő partnerek JID-ei bármely más XMPP szolgáltatótól is lehet, pl.: gmail.com.

Mit jelent az “Erőforrás” (Resource) beállítás a kliensekben?

Más üzenetküldő hálózatokkal ellentétben a Jabber lehetővé teszi, hogy ugyanazzal a felhasználói azonosítóval több eszközzel, több helyről is csatlakozhassunk . Például futhat egy csevegő programunk otthon, egy a munkahelyen és egy a mobiltelefonon ugyanabban az időben. Ez a “Resource”, azaz “Erőforrás” érték azonosítja ezeket a klienseket, segítve az üzenetek a megfelelő helyre történő kézbesítését. Arra kell ügyelni, hogy különbözőek legyenek (vagy hagyni, hogy a szerver határozza meg nekünk).

Biztonságos-e a jabber.org?

A jabber.org a szabványos Secure Sockets Layer-t (SSL) és Transport Layer Security (TLS)-t használ az adatok titkosításához a szerver és a csevegő program között. A tanúsítványt a StartSSL hitelesíti, ami egy széles körben ismert Hitelesítés-szolgáltató és elfogadott a Mozilla Firefox-ban, Apple MacOS X-ben, Microsoft Windows-ban, számos Linux disztribúcióban, és sok IM kliensben. Továbbá a jabber.org szerverek kiemelkedő (fizikai) biztonsággal rendelkező szerver hotelben vannak elhelyezve (USSHC), állandóan frissített Debian GNU/Linux operációs rendszerrel.

A jabber.org adminisztrátorai figyelnek a biztonságra és az adatvédelemre. Erről részletesen itt olvasható. A biztonságról felmerülő egyéb kérdést a jabber@conference.jabber.org csevegő szobában lehet feltenni.

Tanúsítvány figyelmeztetést kapok. Mit tegyek?

A jabber.org IM szolgáltatáshoz használt tanúsítványt a StartSSL hitelesíti, amely az Apple, Microsoft, Mozilla és számos más platform által is elismert. Előfordulhat, hogy bizonyos IM programok nem ismerik a StartSSL-t, ezért telepíteni kell az úgynevezett “Root Certificate”-et ( http://www.startssl.com/certs/ca.crt ). Ezután a kliens program már elfogadja.

Tűzfal mögött vagyok. Be tudok lépni a Jabber.org-ra?

Igen, de fontos, hogy az 5222-es külső portra ( IANA által jegyzett port az XMPP programok csatlakozásához) lehessen adatot küldeni, a tűzfal ne blokkolja ezt a kimenő forgalmat.

Ellenőrzésképpen a következő parancsot írjuk be egy terminál vagy konzol ablakba: ‘telnet jabber.org 5222’

Más IM szolgáltatónál levő emberekkel is tudok csevegni?

Igen! A jabber.org képes kommunikálni az összes olyan más IM (azonnali üzenetküldő) szolgáltatóval, amely a nyílt, XMPP szabványt használja. Ilyen például a Google Talk és még több ezer másik. Ebből adódóan nem lehet csatlakozni a jabber.org-ról olyan szolgáltatóhoz, akik saját, egyedi protokollt használnak, mint az AIM, ICQ, MSN, Skype vagy Yahoo.

A jabber.org támogatja a csevegő szobákat?

Igen. A csevegő szobákat a Jabber MUC-nak rövidíti, azaz Multi-User Conferences. A csevegő programok zömében megtalálható ez az opció, amivel csatlakozni tudunk. Például Pidgin esetén “Join chat”.  A Jabber.org MUC szolgáltatása a conference.jabber.org-on érhető el (például angol nyelvű segítségért a jabber@conference.jabber.org szobához lehet csatlakozni).

Ha már van egy létező regisztrációnk a jabber.org-on, könnyedén csatlakozhatunk bármely más XMPP szolgáltató csevegő szobáihoz is. Érdeklődésünknek megfelelő szobákat például a http://search.wensley.org.uk/ oldalon is találhatunk.

Hogyan hozhatok létre egy saját csevegő szobát?

A válasz egyszerűbb, mind gondolnád… csak csatlakozni kell egy nem létező szobához és a szerver magától létrehozza. Az adminisztrátor  a csevegő szoba alapítója lesz. Ha a szoba fenntartásához segítségre van szükséged a jabber@conference.jabber.org szobában lehet kérdezni. Továbbá kérjük segítsd a már így is túlterhelt jabber.org adminisztrátorok munkáját a nem használt szobák törlésével (legtöbb kliens programban lehetséges). Köszönjük.

Láttam, hogy néhány csevegő szoba tartalma mentésre kerül. A saját szobámban ezt hogyan tudom bekapcsolni?

Néhány, a conference.jabber.org szerveren megnyitott nyílvános csevegő szobák tartalma valóban archiválásra kerülnek ( teljes lista a logs.jabber.org oldalon ). Általánosságban a jabber.org üzemeltetői nem szívesen kapcsolják be a tartalom archiválást főként adatvédelem és tárhely korlátok miatt, de néhány kedves szóval megilletve Őket a  jabber@conference.jabber.org csevegő szobában, meggyőzhetőek.

Felhasználhatom a Jabber logót saját terméken, weboldalon, pólón?

A Jabber logó a Creative Commons Attribution License alatt védett, így szabadon felhasználható. A logóval kapcsolatban további kérdéssel Peter Saint-Andre -t lehet felkeresni.

Hol találhatok naprakész információt a Jabber.org szolgáltatásairól?

A jabber.org szolgáltatások frissítéseiről és változásairól a service policy -ból, az identi.ca vagy Twitter-ről továbbá a juser@jabber.org levelező listáról lehet értesülni.