Az új Google csevegő program már nem Jabber/XMPP kompatibilis

A napokban megjelent sajnálatos hír igaz, miszerint a google hátat fordított a nyílt megoldásoknak, mint például az XMPP és az RSS.

A régi Google Talk klienst a  múlthéten bejelentett Hangouts alkalmazás váltja fel. A google célja a Hangouts-al, hogy összeintegrálja a jelenleg elérhető Google kommunikációs megoldásokat, azaz a Talk-ot, Google+ Messenger-t és az eredeti Google+ Hangouts-ot, amely elérhető Android, iOS, Windows platformra és mint a Chrome bővítményeként.

A Hangouts-nak azonban van egy igen komoly hátránya. Nem támogatja az XMPP nyílt üzenetküldő protokollt, közismertebb nevén a Jabber-t.  Amíg a Google Talk-al lehetett a Google szervereken kívüli, bármilyen XMPP szolgáltatást használó barátunkkal, partnerünkkel kommunikálni, a Hangouts használatával ez a lehetőség teljesen megszűnik. Akinek sok ilyen kapcsolata volt, érdemes átgondolnia a frissítést.

Ahogyan Saint-Andre Peter, a jabber.org üzemeltetője is írta a Juser levlistán:
“However, just because some big companies are becoming closed doesn’t mean we can’t continue to work on open alternatives. In fact, now that openness is more important than ever!” /Peter Saint-Andre/

“Csak mert egy nagy cég zárt megoldások felé fordult, nem jelenti azt, hogy nem tudjuk tovább folytatni a munkát egy nyílt alternatíván. Sőt, most a nyíltottság sokkal fontosabb, mint valaha.”

Kategória: Jabber.org hírek, Jabber.org.hu hírek, Jabbim.hu hírek

Vélemény, hozzászólás?